DevOpsDays Ghent 2016
DevOpsDays Ghent 2016

Op 27 en 28 oktober was een groot deel van de Openminds-crew traditioneel aanwezig op de Gentse DevopsDays conferentie. Dit jaar vonden het event en de talks plaats in de Ned Kahn zaal van het toch wel indrukwekkende New Zebra gebouw. Dit is de gekke ronde gevel die je links ziet bij het binnenrijden van Gent via de autosnelweg.

De voormiddag bestond steeds uit vier talks gevolg door een namiddag Open Spaces. Voor wie het format van Open Spaces een ongekend begrip is, kan je op de DevopsDays website meer informatie vinden. In het kort zijn dit dus praatgroepen rond (probleem)stellingen die aangebracht worden door de bezoekers zelf.

Enkele interessante talks 

We onthouden van de eerste dag zeker en vast de talk Driving Technical Change van Terrence Ryan. Hij bracht het probleem in kaart van de verschillende soorten weerstand die ontstaat bij het introduceren van een technische change. De kunst bestaat erin om, binnen een bedrijf, verschillende types mensen te onderscheiden en elk van deze types te overhalen met de juiste actie, zoals weergegeven in onderstaande afbeelding.

Skeptic-technique-matrix

We kunnen zeker regelmatig teruggrijpen naar deze talk om changes sneller en vlotter te introduceren.


Nick Boucart bracht ons het verhaal over hoe grote apps (zoals Netflix en Clash of Clans) voor een extreem lage prijs een grote hoeveelheid omzet kunnen realiseren. Dit door middel van het monitoren en analyseren van elk onderdeel van hun infrastructuur. Of hoe een gratis app (zoals het digitale ganzenbord) geld weet te verdienen door de verkoop van extra hardware, in dit geval de pionnen.


Bart Vanbrabant gaf ons dan weer een inzicht in de pitfalls en oplossingen bij het uitrollen van een OpenStack Cloud binnen het iMinds-DistriNet. Hier kwam veel aan bod: over het verantwoorden van de prijs tot het voorzien van voldoende resources voor de eindgebruiker. In zijn geheel een erg volledige use case.


Joseph Pierri, die werkt voor PagerDuty, toonde hoe je partial rollouts kan uitvoeren zodat nieuwe features niet meteen voor het volledige productie- of klantensegment beschikbaar gesteld worden. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe features kan aftoetsen aan de wensen van de klant, visibiliteit van nieuwe issues inperkt en eenvoudigere rollbacks kan doen. Hoewel Joseph heel veel informatie meegaf, maakte dat het net moeilijk om de rode draad te vinden.


Op vrijdag was het de beurt aan ‘onze’ Karel De Smet. Je hebt hem misschien al aan de lijn gehad wanneer je vragen had over prijzen of een project-oplevering wou bespreken, want Karel is de man van ons sales/marketing departement.

Als niet-technische persoon was hij toch een grote verfrissing tussen de Dev en Ops oriented talks. Hij bracht er de boodschap van eerlijkheid. Eerlijkheid bij verkoop, maar ook bij de opvolging van issues. Het heeft geen zin om gebreken of problemen te verbergen. Eerlijkheid is op lange termijn altijd de juiste keuze.


Bart Blommaerts gaf ons een run-down van serverless met voorbeelden van Amazon Lambda. Hij ontkrachtte misvattingen en gaf inzichten in wat serverless al dan niet kan doen. Waar dit voor ons nog een stuk een vraagteken is, kijken we wel uit naar mogelijke situaties waarin onze klanten dit kunnen benutten.


Quentin Adam van Clever-Cloud beschreef hoe het concept van billable time vaak een struikelblok is voor het degelijk uitwerken van een DevOps-cultuur. Het is moeilijk om verandering te brengen in een systeem dat proper in de boekhouding verwerkt zit. Hier hadden we als Openminds minder boodschap aan, gezien onze schaal en andere manier waarop wij werken.

Open Spaces

Naar onze ervaring is dit een 'erop of eronder'-format. Soms kan je, onverwacht, met veel goede inzichten naar huis gaan na een Open Space. Maar je kan ook van een kale reis terugkomen. Gelukkig staat het je vrij om de Open Space sessie te verlaten en bij een andere aan te sluiten wanneer deze niet voldoet aan je verwachtingen.

Er waren deze editie een hoop Open Spaces bestaande uit extreem variabele onderwerpen.

  • We keken uit naar een gesprek rond Immutable Infrastructure. Dit bleek jammer genoeg al snel gedomineerd te zijn door een weinig constructieve discussie over Docker. Het werd duidelijk dat je bij het gebruik van Docker voor mission critical infrastructuur zeker geen publieke images wil gebruiken. Maar als je deze zelf bouwt, is het stroomlijnen nog steeds een moeilijke opdracht. Sommige aanwezigen zien Docker als packaging system en ervaren vooral het gemak van niet te hoeven wachten op een Ops om systemen op te zetten. Voor ops was de vraag dan wie deze systemen moet onderhouden en verantwoordelijk is voor de integriteit. Het oorspronkelijke onderwerp van immutable infrastructure was op dit punt ver zoek.
     
  • De Open Space over DevOps over bedrijven heen leerde ons vooral dat andere bedrijven dezelfde pijnpunten hebben als Openminds, maar hier nog geen duidelijk antwoord op gevonden hebben. We zijn vragende partij om veel vroeger betrokken te worden bij het project van onze klanten. Dan beschikken we op het juiste moment over de juiste informatie en kunnen we indien nodig sturing en advies geven. Helaas worden wij veel te vaak pas tijdens de laatste sprint van de ontwikkeling van een project betrokken en aangesproken. Intern zijn we hard aan het werk om dit vraagteken op te lossen.
     
  • Bij de Open Space over upgrade paths stelden we ongeveer hetzelfde vast. Hoe overtuig je een klant dat een legacy server (Eg. Debian, MySQL en PHP versies zijn al jaren end-of-life) een upgrade moet krijgen? Want dit impliceert dat de 200 Drupal-websites op deze server door deze klant zullen moeten geüpgraded worden. Ook hier zoeken we steeds naar mogelijke oplossingen.

Al bij al waren de Open Spaces een pak zwakker dan deze op DevOpsDays Amsterdam. Waar we een poging deden om zelf het verhaal te trekken, of anderen aan de praat te krijgen, kwam de discussie niet goed op hang. Soms week deze ook af van het onderwerp door bepaalde personen in het publiek met een sterke overtuiging.

Sfeer en gezelligheid

Een deel van de bezoekers op DevOpsDays zijn geen onbekenden meer voor ons. Dit maakt van DevOpsDays steeds een fijn weerzien. Toch zorgden enkele nieuwe gezichten voor verrassende inzichten tijdens de gesprekken in de breaks.

Deze conferentie was uiteraard opnieuw fantastisch omkaderd met uitstekende catering en een fijne setting. Bovenal vulde dit de honger die we nog hadden na de toch wel wat tegenvallende Open Spaces.

Wat ons betreft, zijn we volgend jaar zeker opnieuw van de partij!

Reageer