Meer automatisatie met VMware
Meer automatisatie met VMware

Volledig automatisch een virtuele server (VM) kunnen opzetten én configureren naar de specifieke eisen van individuele klanten, het lijkt elke systeembeheerder zijn droom. En wie zegt dat dromen niet kunnen uitkomen? Bij Openminds zijn we goed op weg…

Automatisatie

We streven er al lang naar om onze interne processen zoveel mogelijk te automatiseren.

Zo ontwikkelden we een tiental jaar geleden al Xenify, een tool die onze virtuele machines volledig naar wens ging opzetten. Door middel van scripts werden onze Xen hypervisors volledig automatisch ingericht. Het aanmaken van de virtuele disks, het instellen van Xen, de initiële installatie van Debian op de virtuele machine waren allemaal taken die Xenify automatisch kon uitvoeren.

Later stapten we over naar Cloudstack, waarmee wij — en dus ook onze interne tooling — konden profiteren van een uitgebreidere API. Waar we op onze oudere Xen-systemen nog moesten inloggen op de juiste hypervisor om Xenify aan te spreken, kan het beheren van VM’s via Cloudstack centraal. Cloudstack nam daarbij een aantal taken over van onze zelfgeschreven scripts. Zo hadden we weer enkele stappen vereenvoudigd en dienden we een VM enkel nog aan  te vragen via de API: disks, hypervisor en dergelijke werden automatisch toegekend.

Samen met de betere tooling die we konden ontwikkelen dankzij Cloudstack, kwam ook de automatisatie van zaken die moeten gebeuren na de initiële opzet van de virtuele machine (zoals documentatie aanmaken, koppeling met Chef en Sock, …). Ondanks dat onze Chef cookbooks al langer instonden voor het dagelijkse beheer van de belangrijkste software, bleven er een aantal manuele handelingen nodig tijdens het opzetten van een virtuele machine.

Hardware

Een deel van ons werk dat vrij moeilijk te automatiseren valt, is de hardware. Daarvoor dienen we ons steeds fysiek naar het datacenter te verplaatsen. Qua automatisatie is daar, behalve een robot-projectvoorstelling op de teambuilding, weinig van in huis gekomen. Intern speelden we dan ook al een hele tijd met het idee om gebruik te gaan maken van een extern platform. Op die manier kunnen we ons volledig richten op het automatiseren en optimaliseren van elke individuele cloud server.

hardware

Het probleem daarbij is dat we ook de controle verliezen over een deel van ons product. Als je gebruik maakt van een derde partij (zoals bijvoorbeeld Amazon of Azure) dan ben je afhankelijk van hun support. Wanneer er iets fout gaat, dan zit er niets anders op dan wachten tot zij het opgelost hebben. Als (kleine) Belgische klant ben je vaak ook niet direct de prioriteit als er iets grondig fout gaat.

Bijkomend zijn er weinig betrouwbare aanbieders die dergelijk platform aanbieden in Belgische datacentra. Voor bepaalde toepassingen van onze klanten is het namelijk belangrijk dat data binnen de landsgrenzen blijft.

VMware

Met de overname door Intelligent kwam de oplossing: ons zusterbedrijf Combell heeft reeds veel ervaring met virtualisatie op VMware en beschikt over een stevig platform. Wij maakten daar gretig gebruik van.

code Gezien onze focus op automatisatie was het beheren van virtuele machines via een API een absolute vereiste: terugkeren naar manuele handelingen zou de tijdswinst van het uitbesteden van hardware teniet doen. Onze nieuwe collega's gingen daar in mee en hebben ons voorzien van een REST API die we kunnen integreren in onze vertrouwde tools.

Het VMware platform van Combell brengt ons naast verdere automatisatie van onze processen nog tal van andere voordelen.

  • Krachtig platform: zo is het platform veel beter bestand tegen hardware-problemen dan onze vorige hypervisors.
  • High availability: wanneer een fysieke server uitvalt, kan elke VM automatisch op een andere machine weer opgestart worden.
  • Bare virtualization: VMware laat toe om rechtstreeks op de hardware zelf te virtualiseren. Er wordt geen gebruik gemaakt van extra tussenlagen waardoor er geen krachtverlies is.

Taken die we voorheen deels manueel deden, wordt nu voor ons gedaan. Dit levert gegarandeerd minder werk op en gelijktijdig een betere uptime!

Nu we ons geen zorgen meer hoeven te maken over de hardware, kunnen we het opzetten en opleveren van een VDS in theorie 100% automatiseren. Toch blijft het een uitdaging, want samen met onze ‘managed hosting op maat’-aanbod komt het feit dat geen twee VDS’en gelijk zijn.

Reageer