Openminds en Boost Group: een succesvol partnership voor het Air Miles spaarprogramma
Openminds en Boost Group: een succesvol partnership voor het Air Miles spaarprogramma

Sinds 2013 host Openminds, voor haar partner Boost Group, de Air Miles Shop. Een populair Nederlands spaarprogramma waarbij je in winkels zoals Albert Heijn, Shell, Praxis en Etos Air Miles spaart bij je dagelijkse uitgaven. In de online shop kun je hiermee dan artikelen bestellen.

De vraag van Boost

Vier jaar geleden zette Openminds een volledige private cloud op om hun online shop te ondersteunen. Dit bleek toen de ideale oplossing te zijn voor de noden die de website had. Ondertussen is er veel veranderd en kreeg de site nood aan meer schaalbaarheid en een hogere performantie. Begin 2017 vernieuwden we daarom de gehele set-up en plaatsten we deze binnen onze public cloud.
 

De oplossing van Openminds

Als hostingpartner werken we al enige tijd nauw samen met de developers van Boost Group en Air Miles. Dit zorgt ervoor dat we hun set-up continue trachten te optimaliseren. We luisteren hierbij in de eerste plaats naar hun noden en vertalen deze naar hun set-up.
 
Zo ging de Air Miles set-up al enkele jaren mee en was een upgrade onvermijdelijk. Vooraf werd de upgrade uitgebreid besproken met hun developers zodat de nieuwe set-up volgende verbeteringen met zich meebracht.
 

1. Schaalbaar platform

Om te kunnen blijven meegroeien met het succes van de webshop en in te spelen op pieken plaatsten we de gehele set-up binnen onze public cloud. Hierdoor wordt de Air Miles Shop niet langer beperkt door de resources van de fysieke hardware en kan de configuratie steeds verder uitgebreid worden.

2. Maximale uptime

Aangezien de shop te allen tijde online moet zijn, ontdubbelden we de gehele set-up. De webservers werden hierbij in een actief/actief opstelling geplaatst, waarbij de load over beiden wordt verdeeld.

De proxy en database servers staan in een actief/passief opstelling. De tweede server wordt voortdurend in synchronisatie gehouden met de actieve server. Wanneer de actieve server faalt, kan de tweede server alle activiteit overnemen. De downtime wordt op die manier tot een minimum beperkt.

3. Hogere performantie

De shop telt heel wat gelijktijdige bezoekers. Een set-up die dit vlot kan verwerken is dus een must. Daarom implementeerden we in de nieuwe set-up twee proxy servers die alle load opvangen en verdelen naar beide actieve web servers. De databases draaien op hun beurt ook los van de web servers. Zo komt de webshop door deze inrichting heel wat minder onder druk te staan en wordt er een hoge performantie gegarandeerd (zie onderstaande grafiek).

Deze grafiek geeft de load op één web server van Air Miles weer. De rode lijn geeft de oude set-up weer, de gele lijn de nieuwe set-up. De load ligt bij de nieuwe set-up heel wat lager en kent minder pieken.

4. Daling kost

Niet onbelangrijk: de nieuwe set-up is zo’n 10% goedkoper.Dit komt vooral door de verschuiving naar de public cloud en de gewijzigde inrichting van de VPN tunnels.

5. Migratie zonder downtime

De migratie naar onze public cloud werd in overleg met Boost Group en Air Miles uitgevoerd op een "devops" manier. Vooraf stelden we een plan van aanpak op waarin de planning, gebruikte technieken en taken werden bepaald. Tijdens de migratie stond Openminds klaar voor de nodige ondersteuning waardoor de gehele shop vlot overgezet kon worden zonder downtime.

Deze grafiek geeft de overschakeling van de oude (groene lijn) naar de nieuwe (blauwe lijn) set-up weer. De set-up kende hierbij geen downtime.

Meerwaarde van de oplossing

Het gehele traject (opzet en volledige migratie) heeft enkele weken in beslag genomen. Het was een wel overwogen beslissing die gegarandeerd voor meerwaarde heeft gezorgd voor de developers van boost (vernieuwde technologie), de bezoekers (performantie winst) en het eigen spaarprogramma van Boost ;) (kosten besparen).

Openminds staat voor je klaar!

Beschik je zelf over een webshop en heb je nood aan advies? Neem contact op met ons. We helpen je graag verder!

Reageer