Verslag Techtalk - Sock
Verslag Techtalk - Sock

Joren gaf voorbije donderdag meer uitleg over ons controlepaneel Sock, de API en de implementatie van DNS. De ontwikkeling van Sock is een “ongoing proces” waar voortdurend aan gesleuteld wordt. Hij wierp dan ook een blik op de toekomst en polste bij het publiek naar gewenste aanpassingen en nieuwe interessante features.

Introductie tot Sock

We gingen van start met een korte geschiedenis van Sock. Sinds de lancering in 2008 onderging ons controlepaneel heel wat optimalisaties. De applicatie wordt nog steeds volledig intern geprogrammeerd en zowel door het Openminds team als onze klanten gebruikt. Hierdoor begrijpen we des te beter hoe het controlepaneel werkt en waar eventuele optimalisaties nodig zijn. Uiteraard doen we hiervoor ook graag beroep op onze klanten.

Structuur van Sock

Tijdens de Techtalk werd de structuur van Sock uiteengezet. Sock is de centrale plaats waar onze verschillende diensten (shared vds, shared cloud vds, cloud server,...) beheerd worden, je kan deze in de structuur terugvinden. Joren gaf ook weer hoe dit eruit ziet in de interface van Sock.

Alle acties in Sock worden via Chef op onze servers doorgevoerd. De structuur van Sock weerspiegelt dan ook de inrichting van onze servers. Om dit te verduidelijk werd de link tussen beide weergegeven.

Na de structuur werden kort verschillende features van Sock overlopen zoals de implementatie van New Relic, beheer van FTP-gebruikers, SSH-keys, Proxy passes en dergelijke. Ook de toegangsrechten en de mogelijk manipulaties hiervan kwamen aan bod.

Hoe worden aanpassingen in Sock uitgevoerd op de server?

Vervolgens legde Joren het gebruik van de queue uit. Aanpassingen die gebruikers doorvoeren, komen in een queue terecht. Elke aanpassing zal vervolgens een Chef run triggeren en de aanpassing op de server doorvoeren. De server geeft ook aan wanneer de aanpassing geslaagd is. Dit gehele proces noemen wij “events”. Wanneer je een paar zaken tegelijk wijzigt, worden deze uiteraard tegelijk uitgevoerd.

DNS

DNS-records, de wegwijzers van het internet, kunnen ook via Sock aangepast worden. Tijdens de talk werd het gebruik ervan uiteengezet. Zo kan je via Sock verschillende types DNS-records invullen. Je kan ook de DNS zone terugvinden in Sock en je kan templates kiezen. Bij dergelijke template krijg je een preview van alle records die dan aangemaakt worden op dat (sub)domein. Cloning is ook mogelijk via Sock. Hierbij worden de records van het ene domein in synchronisatie gehouden met deze van een ander domein.

API

De Sock API bestaat al tijdje maar had een laatste push nodig vooraleer dit kon opengezet worden voor alle klanten.

Via de API kan je zaken automatiseren die via de interface van Sock te omslachtig zijn. Je kan er ook data mee uit Sock exporteren om er een dashboard van te maken. Een aantal klanten gebruiken de API tevens om een standaard structuur van hun website in Sock te plaatsen. Momenteel kan zo goed als alles wat in Sock beheerd kan worden, ook via de API beheerd worden. Op vraag van onze klanten wordt dit voortdurend uitgebreid met nieuwe features.

Het gebruik van de Sock API is zeer eenvoudig. Je dient hiervoor je eigen tokens, die je in Sock kan terugvinden, te gebruiken. Vervolgens vind je op developers.sock.openminds.be hoe de API juist werkt en kan je aan de slag.

Toekomstplannen

De ontwikkeling van Sock kent geen einde. Tijdens de Techtalk wierpen we dan ook een blik op de toekomstige projecten zoals de uitbreiding van de toegangsrechten, uitbreiding van de events, koppeling met facturatie en API v2.  

Suggesties?

Heb je zelf suggesties naar de optimalisatie van Sock of wil je graag nieuwe features beta-testen. Laat het ons weten!

Het videoverslag

De presentatie

 

 

Reacties

yves Hanoulle (@YvesHanoulle)

schreef

maai wie is er begonnen met werken bij OM op 2012/07 ?

(slide 2)

Openminds

Openminds schreef

Misschien een weetje dat je binnenkort kan ontdekken op http://15jaar.openminds.be :)

Reageer